Domkyrkan

 
Lunds Domkyrka, som är belönad med tre stjärnor av Guide Michelin och utsedd till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradion, måste väl ha det där lilla extra?

Domkyrkan, som besöks av över en halv miljon människor årligen, är utan tvekan en av Lunds stora sevärdheter. Vi ska nu guida Dig genom Domkyrkans spännande historia och tipsa Dig om vad Du kan göra för att Din Domkyrkoupplevelse ska bli något extra. 

Byggnaden

Lunds Domkyrka, placerad söder om parken Lundagård, invigdes under 1100-talet, strax efter att Lund blivit säte för Nordens ärkebiskop.

Kyrkan byggdes av sandsten i romansk stil och var helgad åt helgonet Sankt Laurentius.

Donatus brukar räknas som Domkyrkans förste arkitekt. Han fick hjälp av stenmästaren Regnerus.

Lunds Domkyrka har långt ifrån alltid sett ut som den gör idag. Under årens lopp har kyrkan tvingats genomgå ett flertal omfattande restaureringar, till exempel gjordes detta efter att kyrkan stått i lågor år 1234, då den enda del som klarade sig oskadd var kryptan.

Omkring sekelskiftet 1500 verkade stenhuggaren Adam van Düren i Domkyrkan. Hans arbetsuppgifter bestod bland annat av att dränera kryptan och renovera tornen. Han tillägnade även kyrkan ett flertal mästerverk i sten, till exempel brunnskaret i kryptan.

Då kyrkan restaurerades under 1800-talet var det de två kända Lundaprofilerna Carl Georg Brunius och Helgo Zettervall, som stod som ledare för restaureringsarbetet. Brunius såg bland annat till att lektoriemuren revs och Zettervall rev västfasaden och de ursprungliga tornen, för att uppföra nya i nyromansk stil. Under Zettervalls renoveringsarbete gjordes även stora målningar på kyrkans innertak.

Mellan år 1954-1963 ägde den senaste restaureringen av Domkyrkan rum, ledd av Eiler Græbe. Då återgav man Domkyrkan mycket av sitt tidiga utseende, genom att till exempel ta bort 1800-talsmålningarna.

Kryptan, Domkyrkans äldsta del

Ordet krypta betyder ”det fördolda rummet”. Halvt under, halvt ovan jord, återfinns Domkyrkans krypta, som i stort sett förblivit orörd sedan år 1123. Det finns inte många rum i Sverige, som är äldre än just detta.

Kryptans kanske mest spännande sevärdhet är skulpturen föreställande Jätten Finn, som omfamnar en pelare.

Sagan om Jätten Finn känner nog de flesta av Skånes skolbarn till.

Sagan handlar om hur Jätten Finn byggde Domkyrkan och samtidigt gjorde en vadslagning med Sankt Laurentius. Vadet gick ut på att Laurentius skulle gissa jättens namn innan kyrkan var klar. Om han inte lyckades med detta skulle han ge jätten sol och måne eller båda sina ögon. När sista stenen skulle läggas på plats och kyrkan slutföras, kom munken springande och ropade jättens namn. Helgonet hade nämligen av en slump hört en jättekvinna sjunga för sina barn ” Byssan lull å liten kind, i morgon kommer fader Finn, i morgon kommer fader Finn, har med sig helgons ögon”. Jätten Finn blev ursinnig över detta nederlag. Han gick därför ner i kryptan, greppade en pelare och tänkte riva kyrkan. Just i den stunden krympte han och förvandlades till sten, då han träffats av solen. Denna skulptur kom till då domkyrkan byggdes, i början av 1100-talet.

Uret

En annan sevärdhet, som Domkyrkan har att erbjuda är dess praktfulla ur, Horologium Mirabile Lundense (”Det underbara uret i Lund”). Det ursprungliga uret kom till Domkyrkan omkring år 1425. I hela Europa finns det faktiskt bara tre liknande ur bevarade. Uret är uppdelat i tre stora fält. Det övre, astronomiska uret, visar bland annat de olika stjärntecknen, vilken fas månen befinner sig i samt var på horisonten solen går upp respektive ner med Domkyrkan som initialläge. Högst upp på uret finns två riddare, som genom att slå sina svärd mot varandra, markerar dygnets timmar. Den nedre delen av uret är en kalendariedel, som hjälper oss att räkna ut vilken veckodag ett specifikt datum kommer att äga rum. Det nuvarande kalendariet sträcker sig från år 1923 till 2123.

Två gånger om dagen spelar uret den medeltida hymnen In Dulci Jubilo, samtidigt som bibliska gestalter passerar Jesusbarnet sittande i sin mor Marias knä. När de passerar Kristus, bugar de.

Runtomkring

Från och med vårsolens första strålar, samlas lundaborna på träbänkarna utmed Domkyrkans södra sida, för att äta glass och lapa i sig så mycket sol som möjligt.

Koncept

För att hjälpa Dig att uppnå en oförglömlig upplevelse planerar vi ett program. Vi börjar med att träffas i Domkyrkans entré, varefter vi guidar er genom byggnaden, vad gäller dess historia och arkitektur. Därefter letar vi oss ner i kryptan där vi i stämningsfull miljö tillsammans läser sagan om Jätten Finn. Kanske vill Du också skänka en slant i brunnskaret och samtidigt önska något? Klockan 15.00 samlas vi framför uret för att lyssna till hymnen och beskåda träfigurerna. Vi avslutar Domkyrkobesöket med glass i eftermiddagssolen. 

 

Källförteckning

Hemsidor:

Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jätten_Finn

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lunds_domkyrka

Kulturportal Lund

https://www.kulturportallund.se/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=176

Lunds Domkyrka

https://www.lundsdomkyrka.se/lunds-domkyrka/rundtur/byggnaden/

https://www.lundsdomkyrka.se/lunds-domkyrka/rundtur/kryptan/

Böcker:

Mogensen, Lone (2000), Jätten Finn, Alfabeta Bokförlag Stockholm

Kontakt

Turist i Lund

© 2014 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode